2016. sze 28.

Táplálunk és védünk!

írta: ptkrisztina
Táplálunk és védünk!

Püré vagy darabos megoldás. Hagyományos kanalazás vagy BLW módszer? Otthon készült, esetleg bolti üveges? Hogy azért se múljon el egy hét sem izgalom nélkül, itt az új élethelyzet Liza fejlődésében. És hogy mi a helyes lépés a hozzátáplálás megkezdésekor? Isten tudja, megint csak hagyatkozhatok a jól bevált Anyai érzésekre, ami még számomra is csak fél éve létezik. 

spoon-feeding-baby.jpg

Hogy én mindig belefutok a vitás témákba, elképesztő. Igazából mikor Liza született, akkor csak az anyatej vs. tápszer, vagy hol alszik a gyerekem vitakör létezett, de ahogy Liza növekszik és egyre több dolgot érintünk, számomra is kinyílik az internetes Anyaháborúk legjava. Be kell látnom, minden életszakaszban megtalálni ezeket a "finomságokat". Épp hogy az egyik dolgot megoldottad, jön a másik és így tovább. Olyan érdekes, hogy minden fejlődési momentumnál ezerrel kerestem a legjobb megoldást, próbáltam kérdezni, utánajárni, megfejteni. Aztán így visszatekintve olyan egyszerűnek tűnik minden. Mikor terhes lettem, az orvos keresés, a terhesgondozás menete, majd az osztrák ügyintézés, a sok papír, Liza anyakönyvije, e-cardja, a letelepedési, a Kinderbetreuungsgeld, a nagykövetségen az útlevél. Minden annyira zavaros volt, de aztán letisztultak a dolgok.

A legújabb ilyen izgalmas kezdet, a hozzátáplálás. A szakirodalmakat böngészve azt olvasod, hogy az első ételek kóstoltatásával várd meg a 6. hónapot. Ha anyatejes a baba, akkor mindenképpen, aki pedig tápszerrel eteti a gyerkőcöt már a 4. hónaptól lehet kezdeni. Gondoltam én majd az arany középutat választom és az 5. hónapnál belecsapunk a lecsóba. Hát nem így történt, ugyanis a szokásos koraszülött kórházi kontrollon az orvos mosolyogva közölte: Anyuka lehet Lizát megismertetni a finomabbnál finomabb pürékkel. Csak lestem, ugyanis akkor még csak 5 hónapos, korrigált 3. hónapját taposta. Csak bólogattam, magamban pedig eldöntöttem, jó lesz az az október közepe. Aztán mikor oltásra mentünk a gyerekorvoshoz, ő is noszogatott hogy kezdjem el, Liza szervezete már felkészült.

Ezen felbuzdulva, belevetettem magam a táplálkozási információk gyűjtésébe. Az, hogy mindenhol mást írnak és javasolnak, már meg sem lepődtem. Ezer és ezer receptes könyv, cikk és információ, egyszerűen bele lehet bolondulni. És az anyák egymást túllicitálva szórják a tanácsokat. Van akit azért szólnak le, hogy már 4 hónaposan kóstoltat, van aki az igény szerinti etetés miatt hibás, vagy az üveges kajákat tartván egyszerűbbnek, elítéltetik. Na, hát ha azt nézzük itt sem tud jó lenni az ember lánya, de hát nem lehet és nem is akarok mindenkinek megfelelni. Azt tudtam, hogy az ízek bevezetése a legegyszerűbb dolog. Krumpli, alma, répa, barack a kezdő menü, aztán az idény zöldségek és gyümölcsök következnek. Így ősszel a sütőtök, és a körte is a kedvencek között van. Liza mindent imád és még eddig egyetlen fintort sem láttam az arcán, aztán ki tudja mi lesz még míg eljutunk a brokkoliig. :) 

Ahogy egyre jobban átlátom a témát, jönnek a szuper megosztások a mami csopikban, mérgező céklákról, meg rosszul átvizsgált növényekről, ártó üveges bébiételekről, én ilyenkor fogom magam, veszek egy nagy levegőt felemelem a kezem és egy határozott mozdulattal lecsukom a laptopom. Egészséges zöldségek és gyümölcsök pürésítve? Nekünk eddig bejött! Hagyatkozom a megérzéseimre és hagyom hogy Liza diktálja az iramot.

Azért van 3 db könyv, amit alapnak vettem:

csemege1.jpg

Csemetéink csemegéi-egészséges finomságok bébiknek és totyogóknak- Farkasházi Réka-Juga Veronika

A Csemetéink csemegéi a hat hónaposoktól kezdve a kisgyermekkorig ajánl olyan ételeket, amelyek egyszerre egészségesek és finomak. A jól ismert tévés személyiségek gyerekszakácskönyvét a gasztronómia és a dietetika ismert képviselői segítették a megvalósításban, a kötetet szakmailag támogatta a Magyar Védőnők Egyesülete is, amely megfelelő garanciát nyújt a kisgyermekeseknek, hogy minden étel jó szívvel készíthető el, és adható a babáknak. Néhány receptnél azt is megmutatják a szerzők, hogyan lehet ugyanaz a vacsorája a babának és a család többi tagjának. Praktikus tanácsok és konyhatechnikai szószedet segíti azokat is, akik most kezdenek háztartást vezetni.

 

 csemege2.jpgFür Babys Selber kochen

Gehen Sie gemeinsam mit Ihrem Baby auf Entdeckungsreise durch eine spannende Zeit, in der der Geschmack entscheidend geprägt wird. Für die ersten Monate haben wir leckere und gesunde Breirezepte zusammengestellt.

 

 

 

 

 

 

 Főzzünk a babánakcsemege3.jpg

 A babának ennie kell, hogy nőjön és gyarapodjon. A csecsemő táplálása egyszerű, amíg szoptatjuk, vagy csak anyatejet kap. De mikor etessük először kanállal? És mit adjunk neki? Mit tehetünk az allergia ellen? És ha a kicsi hasa felfúvódik? Mindezekre a kérdésekre megtaláljuk a választ ebben a könyvben. Azért, hogy gyermekünk egészségesen gyarapodjon, és érezzen rá a „megfelelő” ízekre.

 

 

 

 

Weboldal:

http://www.richtigessenvonanfangan.at/home/

Ti hogy kezditek a hozzátáplálást? Mit adtok a babáitoknak? Szívesen fogadok recepteket, ötleteket! :)

 

 

 

Szólj hozzá

alma körte külföld bécs etetés répa baba krumpli sütőtök recept anyaság barack hozzátáplálás lisa babarecept tápszer püré liza babaszakácskönyv