2017. jún 10.

Gyerekrablók árnyékában? Tanítsd gyerekedet a biztonságra!

írta: ptkrisztina
Gyerekrablók árnyékában? Tanítsd gyerekedet a biztonságra!

Vajon egy anya felkészült mindenre? Arra, hogy van olyan pillanat, amikor a gyereke, elszökik, elrabolják és soha többé nem látja viszont? Ez egy fontos és mindennapos probléma, amit nem szabad elengednünk a fülünk mellett.

kidnapping2.jpg

Nem élem rettegve a napjaim, de egy ma reggeli poszt szíven ütött. Az egyik közösségi portálon, egy anyuka osztotta meg a félelmeit a gyermekrablással, eltűnéssel kapcsolatosan és rengeteg hozzászólás érkezett. Elgondolkodtam, régen nálunk hogy is volt? Szabadabban éltünk akkor, én emlékszem, hogy második osztályos koromban, alig vártam, hogy egyedül mehessek az iskolába. Így is volt és én nagyon felnőttnek éreztem magam. Hogy hogyan viselkedem akkor, ha egy idegen megszólít? A mai fejemmel úgy gondolom, hogy elszaladtam volna... aztán nem tudom. Megváltozott a világ és ez nem a közhelyek puffogtatása! Anno is volt bűnözés, rablás, szervkereskedelem, de nem hallottunk róla és ez lehet nem bátorította fel annyira a beteg lelkű embereket, mint ma. Emlékeztek a 'Csellengők' című műsorra, kívülről fújtuk a zenéjét és csak ámultam, mikor a gyerekek és tinik képei alatt néztem az évek számát. Volt akit, 5-6 éve kerestek a szüleik. Akkor is megdöbbentem, vajon hol lehetnek? Szeszélyes kamaszkori ártalom, vagy gyilkosság áldozatai lettek? Ma reggel olvasva a hozzászólásokat belegondoltam, ha Lizával valami történne, én nem is tudom, hogy élném túl. Hogy fogok felkészülni ezekre a dolgokra? Egyszerűen ennyi mindent, hogy bír el a szülői lét? Óvjuk, féltjük és megtesszük a lehető legtöbbet, de fel vagyunk készülve arra a borzalomra ami a világban ma történik??

Liza szeptemberen kezdni a Kindergruppét. Szerencsére, már most jól ismerjük a magyar dadust, aki tudja, itt kint Bécsben nincs nagyszülő, csak a férjem és én. Mi leszünk azok, akik hozzuk visszük a kislányunkat. Ez egy kis családias intézmény, ahol a szülők is összejárnak és tudják ki kicsoda. Megnyugodtam, de vajon a nagyobb bölcsikben és óvodákban is így van? Vagy tekinthetünk más hétköznapi dologra is. Van olyan, mikor egy vásárlás során, mondjuk nem tudod a két ruhasor közé betolni a babakocsit és pár lépésre magadtól, de magára hagyod a babád? Egy anyuka posztolta múltkor, hogy egy kisbabát egy ismertebb ruhaüzletben, egy férfi kikapta a babakocsiból és elkezdett szaladni vele, de a gyerek annyira üvöltött, hogy a fazon megijedt, letette és elfutott. Az anyukának akkor szerencséje volt, de legközelebb is így lesz majd? Szegény nem tehetett róla, bele sem gondolt, csak egy átlagos napon elment vásárolni, vagy éppen mondjuk egy állatkerti séta során a rengeteg kisiskolás között elkavarodik az ő gyerkőce. Sokan vannak, nagy a hangzavar, minden olyan érdekes... pillanatok alatt megvan a baj.

Félre ne értsetek, nem fogok itthon folyamatosan aggódni, de már most tudom, hogy megteszünk mindent, ami majd tőlem telik. Felkészítjük Lizát is ezekre a lehetséges történésekre. Tudom még csak 15 hónapos, most kezdi formálni a szavakat is, de elkezdtem utána nézni pár szuper cuccnak, ami segíthet. Íme!

Ami nekem nagyon hasznos és biztos vagyok benne, hogy Attilának is ez jön be majd, az okosóra. Beépített GPS, tud telefonálni és van segélyhívó gomb is. Az Amazontól elkezdve az Ebayen át mindenhonnan lehet rendelni ilyen kütyüt, de találtam egy magyar weboldalt is. Jolvagy.hu

Aki nem szereti a hi tech dolgokat annak itt egy remek és ötletes "ékszer" a Callkötő. Fiús, lányos, neon színekben készült karkötő a szülők telefonszámával. A készítője azt vallja, a gyerkőc már 18 hónapos kortól viselheti, 20 hónaposan már tudja, ha elmennek otthonról, mindig a kezén kell lennie és nem veheti le. Ha bajban érzi magát egy felnőttnek kell megmutatnia a 'callkötőt'.

Az okos és hasznos cuccokon kívül számos, igen csak fontos tanáccsal látnak el minket a szakemberek!

1. Dobj ki mindent, amin rajta van a neve!

Nagyon menő névre szóló táskákat, tollat, bögrét, sapkát lehet kapni, sőt volt egy kisgyerek, akin olyat cipőt is látta, amin a neve ékeskedett. Ha egy idegen észreveszi és a nevén szólítja a gyereket, az már bizalmat ébreszthet benne, ezt mindenképpen kerüljük el!

2. Legyen egy titkos jeletek, vagy egy jelszó amit csak ti tudhattok!

Találjatok ki egy olyan kifejezést, amit használ, ha bajban érzi magát. Olyan szót, amit könnyen bele lehet szőni egy mondatba pl. egy telefonbeszélgetésnél. Ha hív és mondja a szót, te azonnal tudni fogod, hogy menni kell érte. Így lehet használni egy titkos jelszót is. Ezt a jelszót csak a családtagok és a közeli barátok tudják majd, ha esetleg ők mennek érte az óvodába, iskolába. 

3. Tanítsd meg mit tegyen, ha valaki autóval követi!

Ha észreveszi, hogy valaki autóval követi, akkor futás az ellenkező irányba, kocsival hirtelen nem olyan egyszerű megfordulni, így a gyerek nyer egy kis plusz időt, míg segítséget tud kérni.

4. Keressen egy anyukát, ha bajban van!

Ha véletlenül elvesztettétek egymást, vagy egyedül megy iskolába, de nem érzi biztonságban magát, keressen egy anyukát, aki gyerekkel van. Bennük jobban megbízhat, persze velük sem mehet el sehova, de kérhet tőlük segítséget.

5. Tanítsd meg, hogyan kell segítséget kérni!

A sikítás sajnos már nem elég. Sok ilyen kisgyerek van a szülő kezében, aki éppen hisztis és ez már nem nagyon tűnik fel az embereknek. Ezért nagyon fontos, hogy a már nagyobb gyerekek, kiabálni kezdjenek. 

  • Segítség!
  • Ki maga? Nem ismerjük egymást!
  • Hol vannak a szüleim?
  • Hagyjon békén, nem ismerem magát!

6. Ha baj van, akkor mindent szabad!

Tudnia kell, hogy ha bajban van, akkor szabad visítani, rúgni, harapni, csípni, jelenetet rendezni, hogy az emberek felfigyeljenek rájuk!

7. Nincs titkolózás a testrészekkel kapcsolatban!

A molesztálók, zaklatók általában úgy környékeznek meg egy gyereket, hogy mutatnak egy "titkot", amiről nem szabad beszélni senkinek! Meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy ami így kezdődik, az már eleve rossz dolog és azonnal szólni kell! Tudniuk kell, hogy a testrészekkel kapcsolatban nincsenek titkok, így ha megérinti őket valahol egy zaklató, azonnal jelezni kell a szüleinek.

8. Online biztonság!

Nagyon figyeljünk oda a közösségi oldalakra! Elég egy- két fotó, vagy megosztás, linkelés és mindent tudnak a gyerekeinkről. Olvassátok el a Facebook adatvédelni beállításait és tegyétek biztonságossá az online felületeket.

 

Vigyázzunk egymásra és a környezetünkben élőkre!

 

 Biztonsági tanácsok, Forrás: csaladinet.hu

 

Szólj hozzá

biztonság adatvédelem család bécs jelszó csoport szabályok baba titok anyaság lisa molesztálás gyerekrablás liza okosóra callkötő