2016. okt 19.

Horgolt polipok a koraszülött babák társai

írta: ptkrisztina
Horgolt polipok a koraszülött babák társai

A monitorok monoton pittyegése és fertőtlenítő szag. Inkubátorok, amikben életek pislákolnak. Halk szavak, félelmekkel teli aggódó szülők, sok fohász, remény, várakozás.  Ebben a miliőben telnek órák, napok, hetek és hónapok a koraszülött osztályok falai között. És ebbe a gépekkel telt világba, mosolygós, színes, horgolt polipok hoznak meghitt hangulatot.

 polip.jpg

Fotó: nlcafe.hu/élni akarok

Mindig összeszorul a torkom, mikor Liza születése eszembe jut. Talán soha nem fogom teljesen feldolgozni ezt az egészet. Azt, ahogy ő félelmetes hirtelenséggel született, hogy csak egy pillanatra láttam őt és hogy nem mertem magam az elején beleélni az anyaságba. Liza egészséges, szép, vidám, kiegyensúlyozott baba.Úgy fejlődik, mint a kortársai és ha nem ismernél minket, soha nem mondanád meg róla, hogy a 29. héten látta meg a napvilágot. Azóta rengeteg koraszülött témával találkoztam a neten. Észre sem vettem, hogy mennyi, hasonló szüléstörténetet átélt nő van. Csatlakoztam is koraszülött csoporthoz, ahol egymással osztjuk meg esetleges kérdéseinket, félelmeinket. Mert vannak és nem csak első gyerekes, anyukás témák, hanem szülés feldolgozás, kétely és friss koraszülött anyukák bátorítása. Nem egyszerű, és ilyenkor hálát adok az égnek, hogy körülöttünk minden rendben van. 

polip3.jpg

Fotó: nlcafe.hu/élni akarok

Mikor Liza a koraszülött osztályon töltötte a napjait, az inkubátorokban horgolt polipok voltak. Akkor azt hittem, hogy így akarják a hideg, fémes kórházi körülményt kicsit emberibbé, barátságosabbá tenni a babák számára, de aztán utána megtudtam, hogy ez sokkal több annál. Az elsődleges cél az volt, hogy a babák a polipok karjaiba kapaszkodhassanak így keltve azt az érzést, hogy a köldökzsinórt fogják, nem pedig a létfontosságú drótokat, csöveket, amiket esetlegesen ki is húznak magukból/magukról. Ilyenkor ösztönösen markolnak, biztonságérzetüket növelve, a polipok pedig tökéletesen ellátják ezen funkciókat. Nem is gondolnád, de ezek a színes, mosolygós polipok meghatározott anyagból és méretekkel készülnek. Csak akril, vagy pamut fonalból horgolhatják őket, hiszen mindig mosva vannak. A fej rész nem lehet túl kicsi, nehogy a babák a szájukba vehessék őket és a polip karok 20-22 cm-nél nem hosszabbak (nyújtva), nehogy magukra tekerjék.

 polip2.jpg

fotó: KORE

9 éve, Damásdi Anna, akinek szintén korábban jött a babája, alapított egy kisebb csoportot, akik szabadidejükben, hobbiból horgolják a színes polipokat, amiket már Magyarország összes koraszülött osztályára próbálnak eljuttatni. A polipok mellett horgolt sapkákat, takarókat, apró ruhákat, fészkeket, inku öblöket, előkéket készítenek a kórházak számára. A Facebookon, Koraszülöttruha gyűjtés csoportban, közös horgolásokat és gyűjtéseket szerveznek. Ezek a gesztusok adnak reményt azoknak a szülőknek, akik még a nehéz és félelmekkel teli út előtt állnak.

És hogy ez mennyit jelent a számukra? Én tudom...hihetetlenül sokat. Köszönet ezért Nekik!

http://koraszulott.com/

 

Szólj hozzá

külföld bécs kórház csoport polip baba koraszülött anyaság klinika lisa horgolt babaszoba liza